Skip to content

6 anledningar varför vi bör äta kosttillskott

Behöver vi verkligen äta kosttillskott eller räcker en hälsosam kost för att vi ska få alla näringsämnen som vi behöver för att hålla oss friska? Det verkar som svaret är ja – vi bör äta kosttillskott. Det här är varför.

Utarmade jordar ger mindre näringsämnen

Växter behöver inte bara solljus och vatten för att växa. De behöver också mineraler och diverse spårämnen. Helst bör växterna få sina mineraler från jorden genom att döda växter faller till marken där de förmultnar och släpper tillbaka sina näringsämnen i jorden. Men i de flesta moderna jordbruk används bekämpningsmedel. Dessutom odlas grönsaker året runt på samma åkrar vilket gör jorden och därmed grödorna utarmade på näringsämnen.

Ekologiskt är hälsosammare men inte nödvändigtvis näringsrikare

Ekologisk mat är ett hälsosammare val eftersom de inte innehåller bekämpningsmedel eller tillsatser. Ekologiskt jordbruk använder sig dessutom av "växtrotation" som gör att marken bättre kan återhämta sig. Men att äta ekologisk mat garanterar inte att du får alla näringsämnen du behöver. En genomgång av vetenskapliga artiklar om näringsinnehållet i ekologiska och konventionella livsmedel under de senaste 50 åren fann att ekologiskt och konventionellt odlade grödor inte är signifikant olika i deras näringsinnehåll.

Din mat har en lång resa innan den når din mataffär

Har du märkt att färsk mat från hela världen hamnar på din tallrik? De frukter och grönsaker som du ser i din mataffär plockades tyvärr inte mogna och levereras till butiken över natten. De flesta grönsaker och frukter har skördats veckor eller till och med månader innan de nådde din mataffär. I stället för att mogna i solljuset har de mognat i en lastcontainer vilket gör att mycket av näringsinnehållet försvinner.

Överkokt mat och helfabrikat betyder mindre näringsämnen

Att äta frukt och grönsaker som inte blivit tillagade med värme säkerställer att du får så mycket näringsämnen som maten kan erbjuda. Tyvärr förloras många vitaminer, mineraler, aminosyror och antioxidanter i matlagningsprocessen. Vår västerländska kost består huvudsakligen av tillagad mat. Dessutom tenderar vi att överkoka maten. Med tanke på att vi ofta överkokar mat hemma så kan du tänka dig hur det står till med färdiglagad mat som du köper. Mycket färdiglagad mat har så lite naturliga näringsämnen att tillverkare väljer att berika maten med extra vitaminer och mineraler.

Timing är allt

När du vaknar på morgonen har din kropp varit utan mat i minst 8 timmar. Därför är kroppen mer kapabel att absorbera näringsämnen tidigt på dagen. Det är dock inte då vi brukar äta som mest grönsaker och annan näringsrik mat vilket gör att det kan vara bra att komplettera din vanliga frukost med kosttillskott. Många tycker dessutom är det lättare att komma ihåg att ta kosttillskott som en del av en morgonrutin. Säkerställ att det är ett kosttillskott med hög andel naturliga näringsämnen. Ett naturligt kosttillskott kan du egentligen ta utan mat eftersom det består av näringsämnen från grönsaker, mineraler eller djur. Det bibehåller deras näringsintegritet. Om ett kosttillskott är syntetiskt kan kroppen absorbera och omvandla dem bättre om de tas tillsammans med mat som innehåller naturliga vitaminer.

Komplettera en hälsosam kost

Även om du äter en mängd hälsosamma livsmedel bör du se till att du får tillräckligt med alla viktiga näringsämnen. Även om du tror att du äter tillräckligt med näringsämnen så kan deras biotillgänglighet vara begränsad. Till exempel så är mängden av det aktiva ämnet kurkumin i färsk gurkmeja ganska låg, och trots dess effektivitet är biotillgängligheten av kurkumin till och med ganska begränsad i de flesta kosttillskott med gurkmeja.

Alla kosttillskott är inte lika effektiva

Det finns dock kosttillskott som är biotillgängliga - lätta för kroppen att ta upp. Det innebär att din kropp kan absorbera en mycket större dos, vilket maximerar fördelarna. I fallet med gurkmeja så finns det pulverversioner som är upp till 40 gånger mer biotillgängliga än ”vanliga” kurkuminextrakt och flytande kurkumin som är nästan 200 gånger mer biotillgängligt..

I ett nötskal så är det viktigt att ge kroppen alla essentiella näringsämnen som ger den möjlighet att hålla sig frisk. Trots en bra kost med ekologisk mat så är det inte garanterat att du får i dig alla näringsämnen som du behöver eller vill ha vilket gör att det kan vara bra att komplettera med kosttillskott. Det viktigaste att tänka på med kosttillskott är att de är naturliga och biotillgängliga så att din kropp kan maximera effekten av näringsämnena.

Scroll To Top