ENTREPRENÖREN SOM GRUNDADE INFLAMMATION LAB – Möt Anna Engman

“TEAM WORK är ett måste för mig – speciellt om jag har ätit pasta”

Anna Engman,
Grundare av Inflammation Lab

Anna Engman är entreprenören och trebarnsmamman som startade ett eget kosttillskottsföretag när de som redan fanns inte höll måttet. Med ett roligt men intensivt liv sökte hon ett smart stöd i vardagen. Resultatet blev Inflammation Lab och en rad produkter som hjälper inte bara Anna utan många fler att få in näring när den bäst behövs. Vi fick en pratstund med henne på väg mellan två möten i början av september.

Hej Anna, hur mår du idag?
– Jag mår bra! Den här veckan har varit full av intressanta jobbdialoger, Inflammation Lab var med i ett av de stora morgonprogrammen och vi har gjort stora framsteg med något nytt och spännande som vi jobbar på. Dessutom är det soligt och fint och det blir man ju extra glad över! På minussidan står att jag har lite träningsvärk och att min yngsta son har väckt mig ett par gånger för mycket. Men självvalda plågor är en del av tjusningen med livet tycker jag!

Du grundade Inflammation Lab. Hur fick du idén till företaget?
– Jag har alltid varit intresserad av hälsa, kost och träning och hur vi kan påverka vårt välmående med de livsstilsval vi gör. För 15 år sedan så gjorde jag min första detox som syftade till att vara naturligt antiinflammatorisk och att reglera pH-balansen i kroppen. Efter tre veckor mådde jag bättre än jag någonsin gjort. Det var helt magiskt! Där började mitt nörderi om vad i vår livsstil och kost som skapar inflammation och vad som har en naturligt antiinflammatorisk effekt.

Däremot så tyckte jag att det var svårt att hitta bra information. Det här var innan det fanns en massa bra böcker i ämnet. Det var också en djungel att försöka hitta bra kosttillskott som verkligen hade effekt. När man läser på så inser man att det inte bara är näringsämnena som är viktiga, var de kommer ifrån och hur de är framställda påverkar också vilken effekt de ger.

Vad gör man då om man vill ha något men inte tycker att det finns? Startar ett nytt företag så klart! Som envis optimist har jag länge varit verksam som entreprenör och startat och drivit ett antal företag inom andra branscher. När en bekant som jobbat länge med kosttillskott frågade om jag inte skulle starta ett bolag som fokuserade på just antiinflammatoriska kosttillskott var svaret enkelt, och nu står vi här!

Anna med make och tre av barnen

Hur lång tid tog det från idé till färdiga produkter?
– Vi jobbade i två år med research innan vi lanserade Inflammation Lab. Dels ville vi förstå marknaden lite bättre, bygga webbshop och allt annat som behövs. Dels tar det rätt lång tid att hitta fabrik, ta fram produkterna konceptuellt samt att faktiskt producera dem.

Hur har ditt liv förändrats sedan starten av Inflammation Lab?
– Sen jag grundade företaget har vi gått från två till fyra barn i vår familj vilket så klart har haft en enorm påverkan. Utöver det har jag lärt mig otroligt mycket! Det är så mycket som är nytt för mig i kosttillskottsbranschen. Hur apotekens inköpsprocesser fungerar, alla regler som gäller för kosttillskott, att produktutveckla och att hitta nya sätt att nå våra kunder som möts av så många konsumentvarumärken varje dag.

Hur ser din dagliga näringsrutin ut och hur uppnår du optimal hälsa i din vardag?
– Jag är nog rätt nyttig skulle jag säga. Jag tränar mycket: tennis, padel och kampsportsinspirerad fysträning. Träningen ger mig energi och bättre fokus i min vardag. Mat är också en stor del av mitt välmående. Nu är det många år sedan jag gjorde slut med socker. Inte att jag aldrig äter socker men jag har brutit det beroendebeteende som jag hade när jag var yngre. Det är faktiskt helt sjukt hur svårt det var!

Sen älskar jag grönsaker vilket så klart underlättar när man vill välja nyttiga alternativ. Samtidigt har vi tre små barn hemma som inte alltid uppskattar ”en matig sallad” till middag och därför blir det även en del barnanpassade rätter. Generellt så äter vi mer fisk och vegetariskt än kött. Min filosofi är att hitta en 80/20 balans. Om jag gör nyttiga val 80 % av tiden så behöver jag inte fundera så mycket på de mindre nyttiga valen.

Självklart så kompletterar jag kosten med tillskott. Jag dricker ofta en LIVELY på eftermiddagen i stället för en kaffe. TEAM WORK är ett måste för mig – speciellt om jag har ätit pasta eller något annat som gör att mina tarmar annars blir ömma och svullna. För mig är det viktigt att hitta glädje och lust så att det inte är så många måsten.

Anna spelar tennis minst en gång i veckan, en stående tid när hon umgås med vänner och får in fysisk aktivitet på schemat.

Om du bara fick välja en produkt från Inflammation Lab, vilken skulle du välja och varför?
– TEAM WORK! Den innehåller en generös dos av nästan allt jag behöver varje dag. Om jag någon gång reser bort och glömmer att ta med TEAM WORK så märker jag skillnaden. 

Till vem skulle du rekommendera Inflammation Labs produkter?
– Alla. Speciellt de som blir svullna om magen på eftermiddagen och undrar varför. Oftast är det på grund av att tarmarna är kroniskt inflammerade. Förutom att det är obekvämt så kan det leda till följdsjukdomar. En liten förändring som att minska det mest inflammatoriska och öka det naturligt antiinflammatoriska i kosten gör skillnad!

Kan du ge tre råd till en person som vill leva ett mer hälsosamt liv?
– Gärna! Gör hållbara förändringar. Börja med kosten och slå av teven/mobilsurfandet oftare, effekten märks på många sätt. Om du tar bort de uppenbara sockerkällorna och blir mindre stillasittande så kommer du att sova bättre, få mer energi, bättre fokus och mycket annat positivt. Det i sin tur kanske gör att du vill lägga in lite mer träning eller friluftstid vilken i sin tur ger nya ringar på vattnet. När det börjar kännas bra kan man göra en träningsbootcamp eller detox för då har man redan ställt in sig på att ändra långsiktiga vanor. Om du börjar med att fokusera på vikt (vilket många gör) så blir ditt fokus fel. Vår vikt är ju resultatet av vår livsstil. Hitta glädjen i en hälsosam livsstil istället.

Sist men inte minst, finns det något du kan avslöja kring kommande planer på Inflammation Lab?
– I wish! Vi har spännande planer som jag längtar efter att kunna dela med mig av. Ett nytt koncept kommer snart!

Har du något sista tips att dela med dig av?
– Jag kan tipsa om min senaste upptäckt som jag och resten av familjen dricker nästan dagligen. LIVELY blandat med transbärsjuice. Det är magiskt gott!

Recept – Ingefära och tranbärsdrink

Du behöver:
1 portionsförpackning Lively
100 ml kallt vatten
3-5 iskuber
200 ml tranbärsjuice

Blanda en portionsförpackning LIVELY i kallt vatten – blanda med en sked tills pulvret löst upp sig.
Fyll ett glas med is och häll i LIVELY-blandningen.
Tillsätt tranbärsjuicen, blanda försiktigt för att bibehålla färgskiftningarna.

Voilà en god alkoholfri drink!