KAN D-VITAMIN BEHANDLA OCH FÖREBYGGA COVID-19?

”Forskarna skriver att D-vitaminet verkar minska sjukdomens svårighetsgrad”

Artikeln är baserad på studier, se referenslista längst ner.

Den frågan har flera forskargrupper ställt sig. Resultaten av deras studier antyder att det kan vara så: forskarna kunde bland annat koppla D-vitaminet till minskat behov av intensivvård, lindrigare sjukdomsförlopp och minskad risk att smittas.
Nu fortsätter forskningen för att få definitiva svar på frågorna.

Enligt nyligen publicerade studier verkar D-vitamin kunna spela en viktig roll för både smittorisk och behandling av covid-19. Studierna, som refereras i en artikel på hälsonyhetsplattformen Nordic Nutrition Councils hemsida, har genomförts i Spanien och USA av olika forskargrupper. Studierna är relativt små och därför behövs mer forskning innan resultaten kan anses säkra, men vi vill ändå lyfta dem eftersom de är så spännande.

I den spanska studien fick 76 covid-19-patienter antingen den bästa tillgängliga behandlingen vid tillfället eller den bästa tillgängliga behandlingen plus en lättupptaglig variant av D-vitamin. I gruppen som fick D-vitamin (50 personer) var det bara två procent som behövde intensivvård, att jämföra med 50 procent i kontrollgruppen (som bestod av 26 personer). Dödligheten skilde sig också åt: i D-vitamingruppen överlevde alla medan två i kontrollgruppen dog. Forskarna skriver att D-vitaminet verkar minska sjukdomens svårighetsgrad, men att större studier på korrekt matchade grupper behövs för att få ett definitivt svar.

I en amerikansk studie tittade man i stället på hur D-vitaminbrist påverkar risken att drabbas av covid-19. Här utgick forskarna från att D-vitamin är viktigt för immunförsvaret och att D-vitamintillskott kan minska risken för virusinfektioner i lungorna, vilket också verkar gälla för covid-19. I studien ingick 489 personer med tidigare mätresultat på D-vitaminnivåer, och här visade det sig att de som hade brist på D-vitamin och inte tog tillskott hade nästan dubbelt så stor sannolikhet att testa positivt för covid-19 än de som hade tillräckliga vitaminnivåer. De amerikanska resultaten stämmer också överens med en schweizisk studie på 107 covid-testade personer där D-vitaminnivåerna visade sig vara signifikant lägre hos de som testade positivt än de som testade negativt.

SHINE vitamin D3 är helt vegansk och har en smak av frisk apelsin.

Den amerikanska forskargruppen har nu inlett flera kliniska prövningar för att säkerställa att resultaten stämmer, men de framhåller i sin rapport att D-vitamin är billigt, generellt mycket säkert att ta (åtminstone upp till 4 000 IE per dag) och kan tillämpas i stor skala och därför kan bli mycket viktigt både nationellt och globalt i kampen mot covid-19.

SHINE vitamin D3 kostar 199:- och finns att köpa här.

Var hittar du en högkvalitativ D-vitamin?
Här så klart! SHINE gummy innehåller en vegansk vitamin D3 från lav som blandats med kallpressad kokosolja för ett maximalt upptag i kroppen. Lav är en unik växtart som innehåller en högkvalitativ vitamin D3. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion samt normal muskelfunktion och benstomme. Vitaminer i godisformat, ett strålande sätt att börja dagen!

Dosering och användning
Ät 1 SHINE-gummy dagligen. Den rekommenderade dagliga dosen bör ej överskridas. Notera att våra rekommendationer grundas i restriktioner från Livsmedelsvärdet i Sverige.
Varje burk SHINE innehåller 60 gummies och räcker för 60 dagars användning.

Viktig information om kosttillskott
Kosttillskott är avsedda för att komplettera kosten och ska inte användas som ersättning för en varierad kost eller en hälsosam livsstil. Överdriven konsumtion kan ha en laxerande verkan. Konsultera din läkare innan du tar produkten om du har matallergier. Förvaras mörkt, torrt och inte över rumstemperatur. Förvaras utom räckhåll för barn.

Referenser:

  • Castillo ME, Entrenas Cosa LM, Vaquero Barrios JM, Alcalá Díaz JF, López Miranda J m.fl. Effect of calcifediol treatment and best available therapy versus best available therapy on intensive care unit admission and mortality among patients hospitalized for COVID-19: A pilot randomized clinical study. J Steroid Biochem Mol Biol. 2020 Oct; 203: 105751.
  • Meltzer DO, Best TJ, Zhang H m.fl. Association of Vitamin D Status and Other Clinical Characteristics With COVID-19 Test Results. JAMA Netw Open. 2020;3(9):e2019722.
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/12/5/1359/htm