STRÅLA I MÖRKRET MED SHINE VITAMIN D3

”D-vitamin behövs för att immunförsvaret ska fungera normalt”

Vitamin D kallas för ”solskensvitaminet” eftersom våra kroppar bildar D-vitamin när solen lyser på huden under sommaren. Men under vinterhalvåret står solen inte tillräckligt högt och vitaminbrist kan ge problematiska konsekvenser.
SHINE vitamin D3 är en gummy som ger dig en munsbit av solen varje dag – året om. Dessutom är den vegansk med frisk smak av apelsin. Perfekt för dig som spenderar vintern i Sverige eller har en begränsad kosthållning.

Varför är D-vitamin viktigt för kroppen?
D-vitamin behövs för att immunförsvaret ska fungera normalt. Är nivåerna låga i kroppen, ökar mottagligheten för exempelvis luftvägsinfektioner. Dessutom har det en stor inverkan på kalknivån i skelett och tänder. Brist på D-vitamin kan också vara en faktor bakom psykisk ohälsa.Brist på D-vitamin ger vanligtvis diffusa eller inga symptom – om bristen är lindrig. Långvarig brist kan dock leda till rakit (”engelska sjukan”), uppmjukat/missformat skelett hos barn och benuppmjukning (osteomalaci) hos vuxna.

Var finns D-vitamin?
När solen inte räcker till kan vi också få i oss D-vitamin via mat. I följande livsmedel finns det antingen naturligt eller tillsatt:

 • Fet fisk – exempelvis lax, sill och makrill
 • Mejeriprodukter och växtbaserade alternativ – mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är ofta berikade med D-vitamin
 • Ägg och kött
 • Svamp – kantareller och karljohansvamp innehåller D-vitamin

Hur mycket behöver jag?
Det finns en gräns för hur mycket D-vitamin som kan lagras i kroppen och förr eller senare sinar förråden av solskensvitamin. Då behövs antingen mer D-vitaminrik mat eller kosttillskott – eller kanske till och med båda.
Livsmedelsverket rekommenderar att barn och vuxna får i sig 10 mikrogram D-vitamin per dag, men för personer över 75 år och de som undviker både sol, fisk och berikade livsmedel är rekommendationen 20 mikrogram.

Behöver du extra D-vitamin?
Om du har ett medicinskt tillstånd som kan vara kopplat till låga nivåer av D-vitamin eller tillhör en grupp som riskerar att få i sig för lite D-vitamin kan du gå till din läkare och ta ett blodprov för vidare utredning. Det gäller bland annat följande grupper:

 • Barn under 2 år
 • Vegetarianer/veganer
 • Personer som är allergiska mot eller av andra skäl inte äter fisk eller D-vitaminberikade livsmedel
 • Personer som bär kläder som täcker ansikte, armar och ben
 • Personer som inte är ute i solen under sommaren
SHINE vitamin D3 är helt vegansk och har en smak av frisk apelsin.

Skillnaden mellan vitamin D3 och vitamin D2

 • Vitamin D3 bildas av kroppen när den utsätts för sol. Den finns även i till exempel fisk, kött och ägg.
 • Vitamin D2 finns i svamp som till exempel stensopp (karljohan) och kantareller. 
SHINE vitamin D3 kostar 199:- och finns att köpa här.

Var hittar du en högkvalitativ D-vitamin?
Här så klart! SHINE gummy innehåller en vegansk vitamin D3 från lav som blandats med kallpressad kokosolja för ett maximalt upptag i kroppen. Lav är en unik växtart som innehåller en högkvalitativ vitamin D3. Vitamin D bidrar till immunsystemets normala funktion samt normal muskelfunktion och benstomme. Vitaminer i godisformat, ett strålande sätt att börja dagen!

Dosering och användning
Ät 1 SHINE-gummy dagligen. Den rekommenderade dagliga dosen bör ej överskridas. Notera att våra rekommendationer grundas i restriktioner från Livsmedelsvärdet i Sverige.
Varje burk SHINE innehåller 60 gummies och räcker för 60 dagars användning.

Viktig information om kosttillskott
Kosttillskott är avsedda för att komplettera kosten och ska inte användas som ersättning för en varierad kost eller en hälsosam livsstil. Överdriven konsumtion kan ha en laxerande verkan. Konsultera din läkare innan du tar produkten om du har matallergier. Förvaras mörkt, torrt och inte över rumstemperatur. Förvaras utom räckhåll för barn.